تلفیق تکیه گاه های ذهنی
تکنیک تلفیق تکیه گاه های ذهنی در ان ال پی: واکوسیستم ما انسان ها به گونه ای است که هنگام انجام یک کار فقط ساب مدالیته های مربوط به آن را ذخیره نمی کند، بلکه مجموعه ای از تصاویر و صداها و احساسات آن محیط و افراد حاضر و حتی جو حاکم بر آن لحظه که شامل اضطراب و ناراحتی بوده یا خوشایند و… را در خود ذخیره میکند. و ما هنگام یادآوری یک موضوع درواقع انبوهی از احساسات و تصاویر همراه آن را نیز بصورت ناخودآگاه یادآوری می کنیم و بصورت ناآگاهانه احساسی خوب یا بد نسبت به آن پیدا می کنیم. تکنیک فوق با استفاده از این ظرفیت ذهن انسان، بصورت آگاهانه تکیه گاه های خاطرات خوب و بد را به هم پیوند زده و باعث می شود با تقویت ساب مدالیته های خاطرات خوشایند و پیوند آنها به خاطرات یا موضوعات نامطلوب، اثر منفی آنها را از بین برده یا به حداقل برساند.
تمرین:
1) درسی را که در آن ضعف دارید یا خوشتان نمی آید را در نظر بگیرید. تخته سیاهی را تصور کنید که نوشته های آن پر از مبحث درسی است.( می توان برای تاثیرگذاری بیشتر از تخته واقعی نیز استفاده کرد). مثلا پر از فرمول ریاضی یا فیزیک ویا کلمات و دستور زبان عربی و… .
2) حالا چشم های خود را بسته و خاطره ای بسیار خوب و عالی را به یاد بیاورید، تمام ساب مدالیته های آنرا تقویت کنید؛ مثلا تصاویر بزرگ، متحرک، پرنور، صدا های شفاف و بلند، تمام احساسات درون خاطره را برای خود پررنگ تر کنید. به آسو یا دسو بودن خاطره نیز دقت کنید، اینکه تاثیرگذاری کدامیک بر روی شما بیشتر است.
3) سپس چشم هایتان را باز کرده و 3 ثانیه به تخته ای که حاوی نوشته هایی از درس مورد نظر شماست نگاه کنید.و بعد دوباره تصویر آن خاطره خوب را در ذهنتان مجسم کنید.
4)حالا چشم هایتان را باز کرده و این بار 6ثانیه به تخته سیاه بنگرید. و دوباره چشم هایتان را بسته و به خاطره خوبتان برگردید.
5) این بار چشم ها را باز کرده و 9 ثانیه به تخته سیاه و نوشته های روی آن نگاه کنید و بعد خاطره خوب خود را مجسم کنید.
6) در آخر چشم های خود را باز کرده و به نوشته های روی تخته سیاه نگاه کنید. چه احساسی نسبت به آن ها دارید؟ آیا همچنان از آنها متنفرید؟ یا از شدت آن کاسته شده؟ و یا حستان به کلی درمورد آنها تغییر کرده؟
نکته: اگر نتیجه مطلوب حاصل نشد و احساستان تغییر زیادی نکرد می توانید این تکنیک را روی موضوع مورد نظرتان چند بار دیگر نیز اجرا کنید. تا به نتیجه داخواه دست یابید.